Hulp aan Oekraïne

Het is half april als we samen met Iryna Linnik onderweg zijn naar Polen. Ze heeft net een midweek in Nederland doorgebracht vanwege de partnermeeting die is georganiseerd door Kom over en help. Nu het reizen van en naar Oekraïne veel meer tijd kost dan voorheen, mede omdat er vanwege de oorlog geen vluchten naar Kyiv gaan, grijpen we als vrienden ieder moment dat we elkaar kunnen ontmoeten aan. 
Terwijl onze eindbestemming steeds dichterbij komt kletsen we honderduit over onze persoonlijke dingen. Toch mondt ook dit gesprek uiteindelijk uit in het bespreken van de oorlog. 

Zoals altijd wil ik het naadje van de kous weten. We praten over de vele dodelijke slachtoffers en gewonden, de zinloosheid, nepnieuws, herstel en wederopbouw. Ook haar laatste reis naar het oosten van Oekraine bespreken we. 
En dan is het opeens: “Margreet, jij zou een keer met me mee moeten gaan.” 

Hulpgoederen uitdelenTja, in de afgelopen twee jaar is dit bij ons thuis al vaker een gespreksonderwerp geweest. 
Ik vind het soms best wat lastig om aan de zijlijn te staan, alhoewel dit gezien mijn werk met Oekraïense ontheemden in Rotterdam ook weer niet helemaal het geval is. 

Hoe dan ook, ik kan het verzoek van Irina niet zomaar naast me neerleggen en daarom staat er voor bij leven en welzijn half oktober een reis gepland. Een reis die door Het Anker i.s.m. andere betrokkenen wordt georganiseerd houdt wel het een en ander in, want het doel is uiteraard om zoveel mogelijk mensen te helpen. 
Met name in het oosten zijn mensen in dorpen volledig op zichzelf aangewezen. Het leven is daar zwaar. 

Daarom kan ik niet alleen maar bijrijder zijn. Naast bemoediging is de volgende hulp broodnodig: meel, zonnebloemolie, blikgroente, suiker, havermout en boekweitgrutten maar ook persoonlijke verzorgingsmiddelen en medicijnen. Van ongeveer €15.000 kunnen er 250-300 pakketten worden samengesteld. Dat is best een aardig bedrag. 

Om dit te realiseren doe ik daarom namens Het Anker graag een beroep op jullie. Helpt u mee om onze Oekraïense medemens te bemoedigen? 

U kunt dit project steunen door een gift over te maken o.v.v. projectnummer 8724.