Hulp aan Oekraïne

Clienten van Het Anker

Toen Margreet van Beest zag hoe weinig hulp er was voor verslaafden, ging ze zelf aan de slag om een voorziening te maken. Dat resulteerde in rehabilitatiecentrum Het Anker. In opvangcentrum Het Anker worden mensen met een alcohol- of drugsverslaving geholpen. Er is plaats voor zeven mannen. Ook wordt de mannen verteld over de grote genezer: Jezus Christus. Hij wil hen steunen in hun strijd tegen de verslaving en hun zonden vergeven.

In Het Anker worden de eerste stappen gezet om tegen hun verslaving te vechten. Na de eerste en tweede fase gaan de mannen door naar "begeleid wonenproject" Het Baken. Daar werken ze verder aan hun terugkeer naar de maatschappij, door te werken en zelfstandig te leren wonen.

Op 24 februari 2022 werd Het Anker vanwege de oorlog tijdelijk gesloten. De werkzaamheden van het personeel zijn echt alleen maar toegenomen. Ze richten zich nu vooral op noodhulp. Ze voorzien mensen van warme maaltijden en noodpakketten. Daarbij beperken ze zich niet alleen tot Zjitomir, maar zoeken ze ook omliggende dorpen op. Daar is vaak nog geen hulpverlening tot stand gekomen en de mensen zijn meestal dakloos en hebben niets meer.
Ook verlenen de twee psychologen die bij Het Anker werken traumahulp aan wie dat nodig heeft.